Αλληλεγγύη στην Τ.  και κάλεσμα στο Barty στις 20/12/19 στο AMOQA

Αλληλεγγύη στην Τ.  και κάλεσμα στο Barty στις 20/12/19 στο AMOQA

Η Τ. Είναι μετανάστρια από την ρωσία και ζει αρκετά χρόνια στην ελλάδα χωρίς χαρτιά. Εργαζόταν ως καθαρίστρια και οικιακή βοηθός για μεγάλο χρονικό διάστημα έως την στιγμή που νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική λόγω καταθλιπτικών επισοδείων που περνούσε. Εκεί γνώρισε τον Γ., έναν έλληνα άντρα ο οποίος νοσηλεύοταν κι αυτός εκεί. Μεταξύ τους αναπτύχθηκε μια σχέση που γρήγορα έγινε κακοποιητική, η οποία διήρκησε 5 μήνες. Η Τ. Παγιδεύτηκε σ’αυτή την σχέση λόγω και του ότι αυτός μετακόμισε στο σπίτι της και την κακοποιούσε σωματικά και ψυχολογικά. Η Τ. παρά τις αντίξοες συνθήκες που βίωνε και λόγω του ότι δεν είχε χαρτιά , προσπάθησε αρκετές φορές να αντιδράσει. Τον είχε καταγγείλει στην αστυνομία μέσω ενός φιλικού της προσώπου, του ζήταγε επανειλημμένα να φύγει, αλλά αυτός παρέμενε ή ακόμα κι αν έφευγε, ξαναγύρναγε. Ώσπου μία μέρα ο Γ. της επιτέθηκε για ακόμα μια φορά ενώ μαγείρευε. Εκείνη φοβήθηκε για την εαυτή της και χρησιμοποίησε το μαχαίρι που έκοβε πατάτες για να προστατευτεί, τραυματίζοντας τον. Ο ίδιος υπέκυψε στα τραύματα του λίγο καιρό αργότερα στο νοσοκομείο.
Η Τ. προφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2016 και ξαφνικά από “θύμα” μεταμορφώθηκε σε “θύτης” στα μάτια των μπάτσων και των δικαστών, “παραγράφοντας”, έτσι, όλη την κακοποίηση που έχει υποστεί. Ωστόσο αυτό αποτελεί συχνό φαινόμενο σε περιπτώσεις που κάποια φτάνει στο σημείο να αμυνθεί στον κακοποιητή της. Στην περίπτωση της Τ. αυτό σήμαινε ότι καταδικάστηκε σε 10 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη με αποτέλεσμα τον θάνατο. Το δικαστήριο δεν της αναγνώρισε την αυτοάμυνα, πράγμα που δεν έγινε ούτε στο εφετείο τον Οκτώβρη του 2019. Η Τ. παρέμεινε στην φυλακή για 2,5 χρόνια για το ότι προσπάθησε να προστατέψει την εαυτή της, αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβρη του 2019 και βρίσκεται ξανά σε μια δύσκολη συνθήκη λόγω του ότι δεν έχει χαρτιά για την παραμονή της στην χώρα.
Εμείς από την πλευρά μας στεκόμαστε αλληλέγγυες τόσο σε όποιες/όποια βιώνουν κακοποιητικές συμπεριφορές και επιλέγουν να αντιδράσουν. όσο και σε εκείνες που δεν μπορούν.
Στηρίζουμε τη συνέλευση αλληλεγγύης στην Τ. και το κάλεσμα του Barty οικονομικής ενίσχυσης για τα πρώτα έξοδά της μετά την αποφυλάκιση και για τα νομικά έξοδα για την παραμονή της στην χώρα, την Παρασκεύη 20 Δεκεμβρίου στις 10μμ στο AMOQA.

atropa belladonna

*Αναπαράγουμε τις πληροφορίες για τη ζωή και την κατάσταση της Τ., με βάση κείμενο της συνέλευσης αλληλεγγύης που έχει συγκροτηθεί και την στηρίζει από τη σύλληψή της και μετά.